Nέα


Σημαντικές ειδήσεις

Κτήμα Κυρ-Γιάννη: Η καινοτομία χτίζει την παράδοση

Πριν από δύο δεκαετίες, η προσθήκη του Merlot στο Ξινόμαυρο ήταν καινοτομία. Με τον καιρό, το κρασί που δημιουργήθηκε από αυτό το πάντρεμα δημιούργησε παράδοση, εκπαίδευσε μια γενιά φίλων του κρασιού στα ποιοτικά χαρμάνια του Ξινόμαυρου κι έμεινε στη συνείδηση των φίλων του κρασιού ως κλασικό. Αυτή ήταν η καλύτερη στιγμή να αλλάξει.

Διαβάστε περισσότερα...

Το κρασί της εποχής

ΓΙΑΝΑΚΟΧΩΡΙ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 2009

 

Παράγκα 2013

Όταν αγοράστηκε το παλιό οινοποιείο στον Άγιο Παντελεήμονα, ο πατέρας μου, που έχει τη συνήθεια να βγάζει παρατσούκλια στα πάντα, το βάφτισε «Παράγκα». Η ιδέα ήταν το πρώτο κρασί που θα έβγαινε από το οινοποιείο αυτό να περιέχει τις βασικές ερυθρές ποικιλίες που καλλιεργούνταν στη Μακεδονία: Ξινόμαυρο, Syrah και Merlot. Αρχικά, το κρασί ήταν μια βαρελίσια έκφραση αυτών των ποικιλιών από την περιοχή του Αμυνταίου. Εξελίχθηκε στο φρέσκο ερυθρό κρασί της Κυρ-Γιάννη. Όσο για το όνομα, με τη διάθεση αυτοσαρκασμού που τον διακρίνει, ο πατέρας μου είχε σκοπό να ονομάσει το κρασί «Château Παράγκα». Η δική μου συμβολή ήταν να βγάλω από το όνομα τη λέξη Château. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

 

Στέλλιος Μπουτάρης

Διαβάστε περισσότερα