Αμπελώνες Αμυνταίου

 
 
 

 

Οι αμπελώνες και το οινοποιείο Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο, βρίσκονται στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, που ορίζεται από τους ορεινούς όγκους των βουνών Καϊμακτσαλάν και Βίτσι. Το οινοποιείο δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη μιας υποβαθμισμένης περιοχής, η οποία ήρθε στην επιφάνεια μετά από συστηματικές αναζητήσεις του ιδρυτή, Γιάννη Μπουτάρη. Σήμερα το Αμύνταιο, παραδοσιακή αλλά παραμελημένη αμπελουργικά ζώνη, έχει πλέον εξελιχθεί σε μια από τις πιο πολλά υποσχόμενες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδος. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα και έδαφος, κατάλληλο για κρασιά υψηλών απαιτήσεων, λόγω του μεγάλου υψόμετρου και των τεσσάρων λιμνών που περικλείουν την αμπελουργική ζώνη. 

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο 700 μέτρων, είναι συνολικής έκτασης 165 στρεμμάτων και υπάγονται στο δήμο Αγ. Παντελεήμονα, εντός των ορίων της αμπελουργικής ζώνης ΠΟΠ Αμύνταιο. Τα εδάφη είναι αμμώδη και φτωχά, προσφέροντας έτσι δυνατότητες για παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, ενώ η παρουσία τεσσάρων λιμνών στην περιοχή συντελεί σε ένα ήπιο ηπειρωτικό κλίμα που ευνοεί την καλλιέργεια λευκών ποικιλιών. Επίσης, στο Αμύνταιο εφαρμόζεται συμβολαιακή καλλιέργεια 300 στρεμμάτων, η οποία στοχεύει στον έλεγχο του τρόπου καλλιέργειας και στην επιλεγμένη πρώτη ύλη. Εδώ καλλιεργούνται οι διεθνείς λευκές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewurztraminer, και οι γηγενείς ποικιλίες Ροδίτης, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Malvasia aromatica.

Το οινοποιείο στο Αμύνταιο είναι εξοπλισμένο με ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης χωρητικότητας από 10 – 200 HL, συνολικής χωρητικότητας 1200 τόνων. Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου παρέχουν επίσης τη δυνατότητα ελέγχου θερμοκρασίας, τράπεζας επιλογής,  κρυοεκχύλισης κατά την οινοποίηση, ενώ διαθέτουν πνευματικά πιεστήρια και μία VINIMATIC 30 τόνων. 

 

Χάρτης Google Earth

Κάντε κλικ στις επιλογές του χάρτη παρακάτω για να προσαρμόσετε την προβολή σας


Προβολή μεγέθυνσης χάρτη